Makové mléko

07.02.2014 14:11


Tohle je dobrá varianta, pokud chcete nahradit sojové, či živočišné mléko.
Mák je známý díky svému vysokému obsahu vápníku, takže fáma, že lidské tělo potřebuje jíst jogurty a pít kravské mléko je nesmyslná.Lidské tělo potřebuje vápník a k tomu Vám hravě postačí pár gramů maku a trocha vody.

Chtuná po oříšcích a má světle béžovou barvu, v budoucnu se chci pokusit, nahradit vodu nečím, co by "mléko" udělalo více krémovější.Ta voda mi prostě moc nesedí.Ráda si dělám smoothies a pokud bych to mohla zkombinovat s touhle zdravou bombou, bylo by to super, takže dám potom určitě vědět, jak experiment dopadl:)

Na zhruba 600ml mléka potřebujete:
150g maku  (nezaléží na tom, jestli bude světlý, nebo černý)
800ml vody (méňě vody=větší hustota)

Mak namočte přes noc do vody a nechte louhovat, ráno vše slijte do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon asi 10 min, tekutina začne být světlá.
Poté přijde ta zdlouhavější část procesu a to je cedění.
Lepší je to přecedit dvakrát.Mak který jste dostali z tekutiny, vyhoďte, nemá v sobě už žádné živiny.
Můžete osladit medem, syrupem nebo Agave, to je na Vás:)