Dort se svařenými hruškami a šlehačkou.

04.02.2014 21:50

Tohle je naprostá bomba, šlehačka, svařené hrušky s kořením a měkký piškot.Prostě bomba!

Tohle zpracování ovoce je skvělé, pokud ovoce není už nejkrásnější, můžete kombinovat s jablky, švestkami, prostě super.

 

Na ovocnou náplň:

5 hrušek
3 lžíce medu 
skořici sypanou a jednu celou
panák hruškovice
trošku třtinového cukru
hřebíček 2ks
1dcl olivový olej

Hrušky nakrájíme na malé kostičky, hodíme je na rozpálený olej, zasypeme kořením, cukrem, přidáme med, pálenku a vaříme a mícháme, dokud ovoce není měkké a z tekutiny se nevytvoří lepkavá omáčka.Kdyby se nedařilo, přidejte víc cukru.
Necháme zchladit a mezitím si upečeme korpus.

Na korpus:
3vejce
160g polohrubé mouky
1,5dcl sodovky
200g cukru
40ml oleje

Z žloutku a 1/2cukru a oleje vyšlehejte světlou pěnu.Z bílků a 2/2 cukru ušlehejte sníh.
Do žloutkové směsi přidáme prosátou mouku a promícháme, pomalu přidáme sodovku a sníh z bílků.Promícháme a nalejeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 20min při 160°C.
Po upečení necháme zcela vychladnout, až poté rozkrojíme.Korpus si klidně upečte den předem, bude se sním lépe manipulovat.

Krém:
200ml šlehačky
150ml ricotty
med
limetková šťáva

Šlehačku vyšlehejte, opatrně do ní přimíchejte Ricottu a oslaďte troškou medu, zakápněte limetkovou šťávou a je vymalováno :)

 

Na korpusy dejte nejdřív ovocnou směs, aby se krásně vsákla do piškotu, na to krém a to opakujte i u druhého patra.Pokud Vám zbyl krém, pomazejte jím celý dort a ozdobte dle libosti:)