Dort pro Marii
Moje kamarádka Marie měla třicáté narozeniny, tak sme si řekli, že jí uděláme tajnou oslavu.No párty to bylo parádní, Marunka šla původně na dvě deci s kamarádkou do kina a když na ní v pasáži Světozor vyběhlo 30lidí s kyticema a řevem, tak se mohla zbláznit štěstím, tak mejdan započal.Tančilo se, pilo se, zpívalo se a jedlo se.
Mezi námi kamarády je spoustu různých lidí, masožravci, vegetariáni i vegani a tak, aby si pochutnali všichni, jsem udělala dvoupatrovej dort plnej čokolády, doslova.Horní patro bylo vegan a musím říct, že chutnalo stejně dobře jako to spodní!
vegan korpus:
2 hrnky hladké mouky
2dcl sody
prášek do pečiva
1/2 lzicky soli
2 hrnky cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sojoveho jogurtu
1 a 1/2 hrnku sojoveho mleka
Smícháme cukr, olej a jogurt dokud nevznikne krémová konzistence, přidáme mléko a sodu.
Prdopeč smícháme s moukou a solí a prosejeme do základu.
Pečeme 30min na 170°C .
Vegan krém:
200g čokolády
100ml sojového mléka
100g margarínu
kakao
Do vodní lázně dáme margarín, mléko a čokošku a pomalu necháme zcela rozpustit, dokud se nevytvoří lesklý krém.Přisypeme kakao, necháme trochu vychladnout a potom krém asi 10min šleháme,necháme zcela zchladit.
Klasický korpus:
3vejce
160g polohrubé mouky
1,5dcl sodovky
200g cukru
40ml oleje
20g pravého kakaa
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme společně s 1/2 cukru a olejem, který přidáváme postupně, do světlé pěny.
Z bílků a 2/2 cukru vyšleháme pevný sníh, do něj postupně zašleháme žloutky, kakao a mouku, nakonec přidáme sodovku.
Těsto vlijeme do vymazané a kakaem vysypané formy a pečeme v předehřáte troubě na 170°C asi 25min
Krém:
200g čokolády
200g másla
125g smetany
Stejný postup jako u vegan, vše dáme do vodní lázně a necháme rozpustit, vychladíme, vyšleháme a znovu do lednice.
Tyhle krémy jsou opravdu hutný, lehký a musím říct, že výborný.Dort sem nakonec potáhla marcipánem a ozdobila:)