Cheesecake s lemon curd.

23.02.2014 16:51


Cheesecake je prostě klasika, narazíte na něj skoro v každé kavárně či cukrárně, osobně ho nemám moc ráda, právě proto, že je takovej, no prodejnej:D
Je ho všude moc a prakticky nikdy moc nepřekvapí, když k němu ale uděláte omáčku, ano, už to pak není pravej cheesecake, ale je mnohem leší :p

Na cake:
3vaničky Philadelpie (pravý cheesecake je z Philadelphie, žádná Lučina, žádný pomazánkový máslo!)
100g krupice
3 vejce
citrónová kůra
Lotus sušenky-celý balíček
máslo


Sušenky rozdrtíme v mixéru spolu s rozpuštěným máslem.Vtlačíme je do formy a dáme na 10min do lednice.
Sýr smícháme s cukrem, kůrou a postupně přidáme vejce.Říká se, že nejlepší cheesceka je, když se míchá ručně, ne ve šlehači:)
Směs nalijeme na sušenkový základ a pečeme na 170°C něco přes hodinu, prostředek by se měl lehce chvět.(Můžeme ho upéct buď klasicky nebo můžete formu obalenou v celofánu dát do pekáče naplněného do čtvrtiny horkou vodou, to je na Vás, já to pekla bez ničeho a povedl se stejně).

Lemon curd - moje nejoblíbenější poleva, znáte ten superkošíček co prodávají u Paula asi za 60kč a má průměr asi 8cm?Tak tohle je přesně ono(akorát bez bůhví jaké chemky), stačí vám patnáct minut a je hotovo:)

1 citrón
kůra z celého citrónu
150g másla
100g cukru
2vejce

Kyselost nebo naopak sladkost polevy/krému záleží jen na Vás.

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s cukrem, vmícháme kůru a šťávu z citrónu.
Stáhneme z ohně a přimícháme rozmíchaná vajíčka, postupně, jedno po druhém.
Neustále mícháme, vrátíme na plotýnku (už ne do lázně) a mícháme ještě asi 5minut do zhoustnutí, míchejte nepřetržitě a rychle, jinak se Vám to spálí:)
Pokud se Vám udělaly hrudky, přelijte směs přes síto.